Matchodds Banner odds betting (Spelskola)

Det finns många nya ord att lära sig när det gäller odds och betting. Du behöver inte kunna alla, men det kan vara bra att förstå vad spelbolagen menar så att du lägger rätt spel. Här har vi samlat de vanligaste orden du kommer stöta på inom spel. Hör gärna av dig ifall du saknar någonting i ordlistan.

 

Annullerat spel

Ett annullerat spel har ogiltigförklarats. Har du spelat det som en singel får du insatsen tillbaka. Ingår spelet i ett kombinationssystem så får det annullerade spelet odds 1.0.

Asian Handicap

Asian Handicap jämnar ut styrkeförhållanden mellan lagen. Ett plus-handikapp ger vinst om det blir lika i matchen, och ett minus-handikapp kräver att ditt lag vinner med minst ett mål beroende på vilket handikapp du har valt. Läs mer om asian handicap i spelskolan

Bookie (Bookmaker)

Bookie är den som tar emot spelen, alltså spelbolaget. Kolla in våra recensioner av spelbolag här

Clean Sheet

Clean sheet är när ett lag håller nollan. Antingen under en viss period eller under hela matchen. Att vinna och hålla nollan kallas Win to nil.

DNB / Oavgjort inget spel

DNB står för Draw No Bet och betyder att du får pengarna tillbaka om det blir oavgjort i matchen. I Asian handicap motsvaras DNB av handikappet 0.

Dubbelchans

I dubbelchans vinner du på två av tre möjliga utfall. Alternativen är: 1X, 12 och X2. På 1X vinner du spelet på hemmavinst och kryss. På 12 vinner du ifall hemma- eller bortalaget vinner matchen. På X2 vinner du på oavgjort och bortavinst.

Favorit

Det lag som förväntas vinna. Favoriten är alltså det laget som har lägst odds (störst sannolikhet att vinna).

Halvtid/Fulltid

Ett spel på ställningen i både halvtid och matchens slutresultat. Det är inte ett spel vi rekommenderar överlag.

Handicap betting

Ett fiktivt försprång för att jämna ut styrkeförhållanden mellan lagen och få jämnare, eller högre odds. Se asian handicap.

Insats

Pengarna du satsar på ett spel. Kolla in spelskolan för att lära dig mer om insatsnivåer

Kombinationsspel

När du lägger till flera matcher på samma spelkupong för att få ett högre odds. Varje spel multipliceras med varandra. En dubbel med odds 2.0 och 2.5 ger alltså totalt odds på 5.0 (2.0 x 2.5 = 5.0). En trippel med odds 2.0, 2.5 och 3.0 ger 15 gånger pengarna i odds (2.0 x 2.5 x 3.0 = 15.0).

Korrekt resultat

Ett spel på exakt resultat i en match, till exempel slutresultat 1-0, 1-1, 2-1 eller liknande. Korrekt resultat ger ofta höga odds, men det är mycket svårt att vinna spelet.

Matchodds (1X2)

Den vanligaste spelformen där utfallen är hemmavinst (1) oavgjort (X) eller bortavinst (2). Matchodds är även namnet en spelsida som ger dig nätets bästa speltips till bäst odds, varje dag. Kolla in våra speltips här

Neutral plan

Ifall inget av lagen har fördel av hemmaplan så spelas matchen på neutral plan.

Oavgjort

När en match slutar med samma resultat till båda lagen. I fotboll är oavgjort samma som kryss.

Odds

Odds är ett värde som motsvarar sannolikheten för en händelse. Ett lägre odds betyder att det troligtvis kommer att bli just det utfallet. Oddsen är ofta låga på Barcelona då de många gånger är stora favoriter i matchen. Ett sämre lag har därför högre odds. Din insats multiplicerad med oddset ger din utbetalning. Satsar du 100 kr till odds 2.0 får du 200 kr tillbaka, varav 100 kr är din insats och 100 kr är vinsten.

Scorecast

Ett spel där du ska förutspå två händelser i samma match. Till exempel första målet, målskytt och rätt resultat. Inte heller ett spel vi rekommenderar.

Självmål

När en spelare gör så att bollen går in i sitt eget lags mål. Då tilldelas givetvis motståndarna ändå målet. En misslyckad räddning från målvakt eller utespelare räknas inte automatiskt som ett självmål.

Tilläggstid

Domaren gör ett tillägg på ordinarie tid i matchen på grund av byten, skador eller andra avbrott i matchen. Denna extra tid kallas vanligtvis tilläggstid och läggs till i slutet av varje halvlek. Det brukar vanligtvis handla om ungefär tre minuters tilläggstid i slutet av matchen.

Trixie

Kombinationsspel på tre evenemang, spelad som tre dubblar och en trippel – totalt fyra spel.

Udda/Jämnt

Ett spel där du ska avgöra om det sammanlagda resultatet på en händelse ska vara udda eller ett jämnt i antal vid antingen halvtid eller vid fulltid. Det kan gälla mål, hörnor, frisparkar eller andra händelser.

Underdog

Motsatsen till favorit. Underdog är det lag eller den tävlande som förväntas ha minst chans att vinna. Oddset är högre på underdogen då sannolikheten för vinst är mindre.

Över/Under

Ett spel där du ska avgöra om antalet mål eller liknande blir fler (över) eller färre (under) än ett förutbestämt värde (linan). I fotboll är en vanlig lina 2.5 mål. Blir det två mål eller färre blir det under i matchen, blir det tre eller fler är resultatet över. Lär dig spela över/under här

Övertid

När en match är oavgjord i slutet av ordinarie tid kan det att bli övertid tills ett lag vinner. Är det inte avgjort efter övertid så avgörs matchen på straffar. I fotboll tillämpas övertid vanligtvis bara i vissa cupmatcher och turneringar, till exempel i fotbolls-VM.