Odds och sannolikhet hör ihop men spelbolagens marginaler gör att du hellre bör spela få spel till högre odds än att sätta ihop en egen högoddsare av flera

Odds och sannolikhet hör ihop men spelbolagens marginaler gör att du hellre bör spela få spel till högre odds än att sätta ihop en egen högoddsare av flera ”säkra” spel

Här får du lära dig om odds, sannolikhet och hur de hänger ihop. Du får också veta varför spelbolagen älskar lågoddsare och varför du bör undvika dem. Till sist avslöjar vi vad som ger oss mest vinst med långsiktiga positiva resultat.

Lägre odds motsvarar givetvis större sannolikhet – det är därför topplag som Real Madrid och Bayern München ofta har extremt låga odds att vinna mot sämre lag. Säg att Mike Tyson skulle gå en boxningsmatch mot din mamma. Då skulle oddsen ligga nånstans runt 1.01 på Tyson och din morsa skulle gå en säker död till mötes. Skulle vi rekommendera att spela på Tyson i det här läget? Absolut inte …

Problemet med låga odds är att du tar stora risker för en liten vinst.

Det känns väl helt orimligt att riskera en tusenlapp för att vinna en tia? För att ens kunna gå jämt upp, alltså plus minus noll (alla spelares favoritlögn) måste du vinna i princip varje spel du lägger.

Mike Tyson är en av historiens bästa boxare. I betting ska man passa sig för att spela på för stora favoriter. Oddset som erbjuds motsvarar sällan sannolikheten.

Mike Tyson är en av historiens bästa boxare. I betting ska man passa sig för att spela på för stora favoriter. Oddset som erbjuds motsvarar sällan sannolikheten.

Drawdown är ett uttryck som beskriver hur mycket man riskerar på ett spel och vad som krävs för att återhämta sig efter en förlust.

Om du satsar en hundring och förlorar 50 kr, så måste du plötsligt dubbla pengarna på ditt nästa spel för att vara tillbaka där du började.

Ju lägre odds desto fler spel måste du vinna för att gå med vinst.

10 % förlust -> 11 % vinst för att gå jämt upp

20 % förlust -> 25 % vinst för att gå jämt upp

50 % förlust -> 100 % vinst för att gå jämt upp

80 % förlust -> 400 % vinst för att gå jämt upp

90 % förlust -> 900 % vinst för att gå jämt upp

Om du spelar till oddset 1.10 måste du vinna tio spel för att kompensera en enda förlust. Och det är bara för att gå jämt upp. Är oddset 1.20 måste du sätta fem av sex spel. Troligtvis gör du inte det i längden.

Nu kanske du tänker “men om jag gör en dubbel, trippel eller fyrling med säkra matcher – då får jag upp oddset och drar in storvinsten”. Du kunde inte ha mer fel. Spelbolagen älskar kombinationsspel och just därför ska du lära dig att hata dem!

Spelbolagen har alltid en matematisk fördel i varje spel de erbjuder (de kan inte förlora i längden). I snitt tjänar de ungefär 10 kr per satsad hundring. Om du gör en dubbel har du plötsligt ökat spelbolagets marginal till 20 kr – och gör du en trippel är vi uppe i 30 kr i förväntad vinst till bookien.

Visst händer det ibland att någon prickar in en kupong med hundra i odds – och när det händer jublar spelbolagen. Då får de chansen att använda det i sin marknadsföring – och fortsätta lura folk som försöker pricka en jackpott.

Två galna högoddsare med kombination av låga odds gav en miljon i vinst.

Två galna högoddsare med kombination av låga odds gav en miljon i vinst.

Det finns ingen bättre reklam än galningar som prickar in osannolika storvinster

Den bästa och säkraste strategin för att vinna pengar i längden är att lägga spel på odds runt 2.0 – då behöver du bara sätta vartannat spel för att gå jämt upp —och att dubbla pengarna varje gång du vinner är ett bra resultat.

När du har förstått dig på vilka odds du bör rikta in dig på är det dags att lära dig hantera spelkassan. Läs fortsättningen på vår spelguide här.