Matchodds Banner (Spelskola)
I det här avsnittet får du lära dig vad en bankrulle är — och hur du hanterar den på bästa sätt när du spelar på odds. Kort sagt handlar det om att du inte ska lägga alla ägg i samma korg, bränna repet i båda ändar eller pissa i motvind.

 

Läs hela guiden om du vill – eller hoppa till det avsnitt som intresserar dig. Med en bra spelstrategi kan du spara mycket pengar.

 

• Här är din spelkassa

• Så hanterar du din bankrulle

• All in eller fegspela?

• Units, enheter, andelar

• De vanligaste misstagen – därför vinner alltid huset

• Bokföra dina spel

• Bonus

 

Här är din spelkassa

Spelkassan är den summa pengar du har tillgängligt att spela för. Det kan vara pengar du har på dina spelkonton, på en e-plånbok som Skrill eller Neteller — eller helt enkelt den summan du är villig att spela för.

Vi tycker inte om att moralisera, men det är rätt skönt att betala hyran och fylla upp kylen innan det går några pengar till spelkassan. Man vill ju inte riskera att inte ha råd med öl till Champions League …

 

Så hanterar du din bankrulle

 

Att hantera spelkassan är det allra viktigaste inom sportsbetting, men ändå det mest förbisedda hos spelare. Här är tre snabba regler:

 

Spela inte för mer än du har råd att förlora
– Satsa inte allt på ett spel
– Höj inte insatserna för tidigt


Och ett bonustips:

 

– Höj inte insatserna om du förlorar

 

Grunden till en sund och stabil spelkassa är att avsätta pengar du inte behöver. Tänk dig som du gör med fonder, aktier eller ett sparkonto. Spelkassan ska få växa i fred utan att du måste stoppa fingrarna i kakburken. Då blir spelandet mindre stressande och mycket roligare.

 

Svängningar är helt normalt. Ibland prickar du in tio raka spel. Men det kan också vara precis tvärt om — du har gjort hemläxan och väntar på att casha in, men bollen går stolpe ut.

 

Ibland räcker det med en olycklig straff eller ett rött kort så ryker spelet åt helvete. Just den här sortens varians måste din spelkassa tåla. Spelar du förnuftigt är det inga problem.

 

Vi tycker också att det är kul med höga insatser, men de flesta satsar mycket mer per spel än de borde.

 

Låt oss säga att du har 1 000 kr att leka med — hur mycket tror du att du bör lägga per spel?

 

Har du en tusenlapp att spela för bör ett maxspel vara omkring 25 kronor. En lämplig insats ligger runt 2,5 % av din totala spelkassa. Är du modig så kan du faktiskt lägga en femtiolapp per spel också.

All in eller fegspela?

 

Det är snart dags för avspark. Du sitter på fin info från omklädningsrummet och spelbolagen har inte gjort hemläxan. Här är det läge att trycka in degen!

 

Vi har alla haft sådana guldlägen — och de flesta av oss har känt oss lika snopna när spelkontot ekar tomt 90 minuter senare. Oavsett vad du tror dig veta ska du aldrig satsa allt på en match. Kommer du ihåg det där med att lägga alla ägg i en korg? Eller att pissa i motvind.

 

Units, enheter, andelar

 

Surfar du runt efter speltips på nätet har du säkert hört uttrycket “units” eller enheter. Det låter proffsigt och många tippare vräker ur sig speltips med insatser mellan 1 och 10 units (och då oftast 10).

 

Konceptet bygger på att varje unit är en procentuell del av din spelkassa. Sen satsar du ett visst antal units på varje spel — och om spelet känns bra, och oddset är högt så satsar du fler units.

Men då bör 10 units ändå inte vara mer än ditt bestämda maxspel (de där 2,5 % av spelkassan).

 

 

Problemet med units:

 

Är man ett riktigt snille, alltså som en superdator så kanske det går att väga in alla faktorer i ett spel. Du ska känna till sannolikheter, värde, odds och väga in det med lagens dagsform osv. Då kanske det går att värdera ett spel så pass exakt. Om man dessutom är ett matematiskt geni.

 

Problemet är alltså att det blir väldigt svårt att göra en exakt värdering.

 

Ett annat problem är att man lätt spelar för aggressivt med alldeles för mycket pengar i spel på samma gång.

 


Den förnuftiga strategin: Låg, medel och hög insats

 

Ett enklare koncept är 1-3 units som motsvarar låg, medel och hög insats. Det är mycket lättare att göra en någorlunda korrekt värdering, och du kan fortfarande trycka till lite extra på favoritspelen. Är du beredd att ta lite svängningar i resultaten, så kör med låg, medel och hög insats.

 

Det bästa för de flesta: Flatbet

 

Flatbet är en av den simplaste formeln för spelstrategi— men kanske också den bästa. Det betyder att du alltid satsar lika mycket  på varje spel — oavsett odds och andra omständigheter.

 

Fördelar med flatbet:

 

– Du vet alltid hur mycket du ska satsa

– Du fokuserar på spelet i sig, inte på insatsen

– Du slipper göra matematiska felvärderingar

 

Med flatbet kan du bestämma dig för några enkla förutsättningar när du ska spela eller inte. Det är allt. Grundregeln kan vara så enkel som att hitta ett odds du gillar.

 

 

De vanligaste misstagen — därför vinner alltid huset

 

Man brukar ju säga att huset alltid vinner, och det stämmer faktiskt.

 

Spelbolagen har en fördel mot spelarna. De sätter oddsen och då bestämmer de på samma gång hur mycket de vill betala tillbaka till spelarna.

 

Säg att du spelar hundra kronor på över/under 2.5 mål i en match. Du satsar 50 kr på att det ska bli över — och 50 kr på under. Tror du att du får tillbaka hundra kronor?

Du får troligtvis mellan 90 och 95 kronor tillbaka. Resten behåller spelbolagen som en avgift för tjänsten de erbjuder (de ska så klart ha pengar till hyra, kontorsmaterial, löner mm).

Men bara för att spelbolagen tjänar pengar betyder det inte att just du måste förlora. Det kan du överlåta till andra som troligtvis gör flera av misstagen nedan.

 

De värsta misstagen:

 

– Spela med för höga insatser
– Höja insatserna när man vinner
– Höja insatserna när man förlorar
– Lägga till “säkra” matcher för att höja oddset
– Låta bli att bokföra och utvärdera sina spel

 

Som du ser så raderar du de flesta misstagen bara genom att vårda din spelkassa. Och då är du på god väg att bli en vinnande spelare.

 

Bokföring

 

Det finns en mängd olika sätt att bokföra dina spel. Du kan använda papper och penna, ett textdokument på datorn, excel eller en bokföringstjänst på nätet. Vi föredrar spelboken.se som är helt gratis — men du kan använda precis vilken metod du vill.

 

 

Därför ska du bokföra dina spel:

 

  1. Du ser tydligt om du vinner eller förlorar

 

  1. Du kan identifiera vilka spel du vinner på

 

  1. Du kan skryta för polarna när du vinner

 

Det viktigaste är att vara ärlig när du bokför spelen. Skriv upp alla spel innan match och rätta dem efteråt. Siffrorna berättar om du vinner eller förlorar. Ingen annan än du behöver se resultaten — men bokföringen kan hjälpa dig att utveckla ditt spelande.

 

Med noggrann bokföring kan du hitta dina egna styrkor och svagheter. Kategorisera gärna spelen efter sport, speltyp och odds.

 

Den riktigt seriösa spelaren bokför ännu noggrannare, till exempel efter liga och land. Vem vet, du kanske är du värsta ninjan på Premier League men bör hålla dig borta från La Liga.

 

Sist men inte minst är det roligt att titta på bokföringen när du vinner. Använder du något av online-verktygen kan du dessutom ta fram snygga grafer att skryta med.
Är du redo att börja spela? Hämta en bonus och lägg ett spel redan om några minuter.

Matchodds.se hittar du våra bästa speltips varje dag.

Hälsningar
Team Matchodds