Spelbolagens krav på kontoverifikation — vad är KYC?


Alla som har spelat online har råkat ut för frustrationen. Du försöker logga in på ditt konto men möts av ett meddelande som säger att ditt konto är låst — eller så blir ditt första uttag nekat.

Då är det vanligtvis för att du behöver göra en kontoverifikation, alltså bekräfta att du är du. KYC betyder ”Know Your Customer” och är ett krav på spelbolagen för att de ska få behålla sin spellicens (rätten att erbjuda spel om pengar).


Poängen med KYC är framförallt att förhindra minderåriga från att spela.

En annan orsak är för att förhindra pengatvätt.

 

Du kanske har märkt att din bank kan ställa kontrollfrågor om inkomster och utlandstransaktioner mm när du kontaktar dem. Det är för att även de måste rätta sig efter regelverk som ska förhindra pengatvätt.
Oavsett vilket spelbolag du väljer så kommer de ställa samma krav på kontoverifikation —om inte så är de ett oseriöst spelbolag som snart kommer försvinna.

 

Det enda du kan göra är att acceptera reglerna och se till att göra verifikationen så enkel som möjligt för dig. Är du en seriös spelare som tänker ha flera spelkonton rekommenderar vi att du förbereder kopior på de dokument som krävs och sparar dem på en säker plats (kanske en krypterad mapp eller ett USB-minne). Det brukar räcka att fota dokumenten med mobilkameran så länge bilden blir skarp, och alla fyra hörn på dokumenten syns.

Vad du behöver skicka in:

 

• En kopia på ditt pass, körkort eller annan ID-handling

 

När du skapar ett spelkonto måste du verifiera din identitet med körkort, pass eller annan ID-handling

När du skapar ett spelkonto måste du verifiera din identitet med körkort, pass eller annan ID-handling

• Ett dokument som bekräftar din adress – bäst brukar vara någon sorts räkning utfärdat i ditt namn (ifall du får några sådana med posten år 2017). Annars kan du beställa hem ett brev från din bank, skatteverket eller någon annan myndighet.
När du skapar ett spelkonto måste du verifiera din adress med en räkning eller ett annat pålitligt utskick som visar ditt namn och din adress

När du skapar ett spelkonto måste du även verifiera din adress med en räkning eller ett annat pålitligt utskick som visar ditt namn och din adress

 

• Bekräftelse på inbetalningsmetod. Till exempel en kopia på ditt betalkort — det brukar gå bra att dölja några siffror på kortet för din säkerhets skull.
När du skapar ett spelkonto måste du verifiera din betalningsmetod, till exempel en kopia på ditt betalkort

När du skapar ett spelkonto måste du verifiera din betalningsmetod, till exempel en kopia på ditt betalkort

 

Använder du e-wallet som PayPal, Skrill eller Neteller kan du ta en skärmdump på startsidan när du har loggat in på ditt konto.

Vi tycker också att det är krångel och elände att behöva skicka in en massa dokument, men tyvärr är det bara att gilla läget. Förhoppningsvis har du åtminstone fått en förståelse varför KYC finns – och har lärt dig hur du kan göra processen smidigare.